Muziek voor 3

Het hele jaar door muziek!

Je kind zit in groep 3 en wil graag een muziekinstrument gaan bespelen. Maar welk instrument? En is hij of zij niet nog te jong om daaraan te beginnen? Bij de Heuvelrug Muziekschool start 3 keer per jaar een cursus Muziek voor 3. Onder de titel ‘Het hele jaar door muziek!’ maakt je kind kennis met verschillende muziekinstrumenten. Aan de hand van bekende muziekwerken leert je kind de instrumenten herkennen. Daarnaast leert je kind spelenderwijs de eerste beginselen van muzieknotatie. ‘De 4 jaargetijden’ van Vivaldi vormt de rode draad in deze cursussen. 

In iedere cursus staat een jaargetijde, een instrumentgroep en een muzikaal onderwerp centraal. Bijvoorbeeld: het thema is ‘herfst’, we beluisteren de snaarinstrumenten en we leren alles over toonsterkte. Iedere les bestaat uit afwisselende activiteiten zoals het zingen van liedjes, bewegen en dansen op muziek, muziek maken met school-instrumenten, luisteren naar muziek en noteren van muziek.

De cursussen staan op zichzelf dus je kind kan op ieder moment van het jaar met een cursus starten. De inhoud van elke cursus wordt bepaald door het thema, de instrumenten en het muzikale onderwerp waardoor ook de muzikale werkvormen steeds variëren. Zodoende kan je kind meerdere cursussen achter elkaar volgen.

Cursus 1:  Najaar

In de herfst kan het regenen, hagelen, waaien en zelfs stormen! Met schoolinstrumenten laat je de verschillen in zachte en harde geluiden horen. Je leert deze geluiden opschrijven en herkennen in het notenschrift.In deze cursus staan de snaarinstrumenten in de spotlight. We luisteren naar ‘De sprookjes van Moeder de Gans’ van componist Maurice Ravel. Natuurlijk zingen en spelen we liedjes die passen bij het thema herfst.

Cursus 2: Winter

Kunnen we deze winter sneeuwpoppen maken en rondjes schaatsen? In de muziekles zéker wel! En anders maken we wel een uitstapje naar het koude Rusland. We zingen en spelen over ‘sneeuw en ijs’. Je leert het verschil tussen lange en korte geluiden. Daardoor kan je ritmes naklappen en ritmes herkennen in muzieknoten.

In deze cursus komen de blaasinstrumenten aan bod. In het muzikale sprookje ‘Peter en de wolf’ van componist Sergej Prokovjef kan je ze goed horen. Aan het eind van de cursus zingen en spelen we ook de eerste lenteliedjes.

Cursus 3: Voorjaar

In de lente ga je weer vaker naar buiten. In de muziekles zingen en spelen we vrolijke liedjes over de speeltuin, de dierentuin en de kinderboerderij. Het is natuurlijk ook de tijd dat de baby-dieren geboren worden. Je leert het verschil in lage en hoge klanken horen en opschrijven op de notenbalk.

Je eerste melodietjes speel je in deze cursus op de toetsinstrumenten. Welke toetsinstrumenten er zijn, leer je dan ook meteen. Het meest bekende muziekstuk over dieren is ‘Het carnaval der dieren’ van de componist Camille Saint Saëns. Herken je de dieren en de instrumenten waarop ze gespeeld worden? Kom maar luisteren in deze cursus.

De Muziek voor 3-cursussen zijn een voorloper voor de cursus Op weg naar je instrument.

 

Docent:          Lydia Nagel
Start:             

 • Cursus 1: woensdag 06-09-2023 [8 lessen]
 • Cursus 2: woensdag 15-11-2023 [8 lessen]
  Let op! cursusdata zijn: 15 en 22 november – 6 en 13 december en 10, 17, 24 en 31 januari.
 • Cursus 3: woensdag 28-02-2024 [8 lessen]

Tussentijds instromen is mogelijk in overleg met de docent.

Tijd:                15:15 tot 16:00 uur

Leeftijd:        Groep 3

Groep:            4 tot 8 kinderen

Locatie:          Heuvelrug Muziekschool, Kerkplein 12, Doorn

Prijs:             

 • Cursus 1: € 75,-
 • Cursus 2: € 75,-
 • Cursus 3: € 75,-

Korting:

 • cursus 1 + cursus 2 of 3 = € 135,-
 • cursus 2 + cursus 3 = € 135,-
 • cursus 1 + cursus 2 + cursus 3 = € 200,-

Je kan je hier aanmelden