FL Studio

Een beat maken in FL Studio kun je waarschijnlijk al. Maar in deze cursus ga ik je leren hoe je daar meer variatie en swing in brengt met bijvoorbeeld de Graph Editor. Hoe je snel steps kunt verplaatsen met een sneltoets, hoe je nieuwe samples toevoegt aan je beat en hoe je een patroon langer dan 16 stappen kunt maken, zodat het muzikaler klinkt en niet elke maat hetzelfde is.

Daarna gaan we de bas en de rest toevoegen met de gloednieuwe synthesizer Flex, die in alle versies van FL Studio te vinden is, en werken we verder naar een complete drop.

 

 

Wat is een dancetrack zonder effecten zoals risers, hits en impacts? Ook die gaan we er natuurlijk in stoppen. Je leert ook hoe je FL Studio met een automation clip automatisch aan de knoppen kan laten draaien voor een te gekke build en buitenaardse synthesizereffecten.

FL Studio heeft een aantal verborgen hulpmiddelen voor het toevoegen van muzikale figuren, zoals arpeggio’s, dynamische sequences en automatische akkoorden en het programma kan zelfs eigen riffs genereren. Geeft niks als je nog niet weet wat dat zijn. Dat ga ik je allemaal leren in de cursus.

De Riff Machine in FL Studio

 

Daarnaast leer je in de cursus ook heel veel over muziek. Wat zijn akkoorden, hoe kun je ze zelf maken, welke melodieën en baslijnen passen daar het best bij en nog veel meer.

Als aanvulling op de twee goede synthesizers (Flex) en Sytrus in Fl Studio Producer Edition krijg je van mij nog een gratis extra synth met krachtige geluiden die een extra dimensie toevoegt aan je tracks. Kijk maar eens op https://www.youtube.com/watch?v=z8jg0Z_czRA&t=1150s

Thorn CM is een erg krachtige synthesizer en krijg je gratis bij de cursus

 

We maken de producties natuurlijk op je eigen computersysteem, maar het is goed om te weten dat ik zelf nog een aantal (dure) extra plug-ins heb, waarmee bijvoorbeeld geweldige vocal effecten en zanglijnen kunnen worden gemaakt, die we dan ook als sample in jouw productie kunnen gebruiken.

En dan moet alles natuurlijk afgemixt worden. Daarbij is FL Studio Grossbeat ook erg handig voor automatische sidechaining. Klaar! Nu kan je track op YouTube, Soundcloud of Spotify.

 

Praktische info

Docent: Eppo Schaap

Kosten: De cursus bestaat uit 6 lessen van 40 minuten en kost € 210,-

De lessen zijn op individuele basis, maar je mag ook samen met iemand komen. Naast de lessen krijg je tussendoor ook ondersteuning via e-mail of WhatsApp als je vragen hebt. 

Als je met een ander programma werkt, zoals Ableton Live, Reason, Cubase, Reaper (de demo blijft altijd werken!) kun je de cursus ook volgen. Met die programma’s werk ik ook.

Schrijf je nu in voor de cursus op de pagina Aanmelden met vermelding van “Cursus FL Studio”.